Robotex MRC 2024: Ένα Αξέχαστο Σαββατοκύριακο Ρομποτικής και Καινοτομίας

Το Robotex MRC 2024, το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου. Το φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS), φιλοξενήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, προσελκύοντας εκατοντάδες συμμετέχοντες και χιλιάδες επισκέπτες.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο  Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού κήρυξε την έναρξη του 7ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Ρομποτικής Robotex ο οποίος φέτος για πρώτη φορά περιλάμβανε και τους αγώνες Αθλητικής Ρομποτικής Minoan Robotsports Competition (MRC). Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για μία κοινωνία να βλέπει τη νέα γενιά να πειραματίζεται, να γνωρίζει και να ασχολείται ενεργά με τον κόσμο της τεχνολογίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αντρέας Ευσταθίου.  Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ως διαμαντένιος χορηγός, στήριξε τη διοργάνωση Robotex MRC 2024, η οποία, όπως σημείωσε ο κος Ευσταθίου, συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας. «Μια κουλτούρα που θα ενθαρρύνει τη νέα γενιά να κατανοήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτοί οι τομείς και να αποτελέσει μέρος ενός σύγχρονου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας».

Μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του CCS, κ. Κώστα Αγρότη, σύντομες ομιλίες έκαναν και οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών: Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας κα. Μαρία Μιλτιάδου,  ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσσος Βασιλείου, η εκπρόσωπος του IET Cyprus κα. Φωτεινή Γεωργίου και η εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει το MRC Global Olympiad, κα. Ειρήνη Καρουζάκη.

Ο Παγκύπριος διαγωνισμός Robotex MRC 2024 συγκέντρωσε πέραν των 600 ρομποτιστών και ρομποτιστριών, μαθητών/μαθητριών, φοιτητών/φοιτητριών και ενηλίκων από όλη την Κύπρο, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 25+  διαφορετικές ρομποτικές προκλήσεις. Χιλιάδες άτομα, γονείς, συγγενείς, φίλοι των διαγωνιζομένων και λάτρεις της τεχνολογίας και της ρομποτικής παρακολούθησαν ρομποτικές μάχες και απόλαυσαν διαδραστικές εκθέσεις τεχνολογίας, παιχνίδια, κληρώσεις δώρων και άλλα δρώμενα.

Κατά τη διάρκεια της 2ήμερης διοργάνωσης, μαθητές/τριες δημοτικού παρουσίασαν ρομποτικές κατασκευές με θέμα «Τα ρομπότ για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς». Μέσα από τις δημιουργίες τους, οι μαθητές/μαθήτριες ανέδειξαν τη δύναμη της τεχνολογίας να γεφυρώσει κοινωνικά χάσματα και να προωθεί την ενσωμάτωση και την ισότητα για όλους.

Το Σάββατο, τα ρομπότ διαγωνίστηκαν στις πίστες Line Following και Folkrace, προσπάθησαν να βρουν την έξοδο του λαβύρινθου και να πετύχουν το στόχο στην τοξοβολία. Παράλληλα, στον κάτω όροφο του ίδιου κτιρίου πραγματοποιήθηκε ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός Drones με εξαιρετική επιτυχία!

Την Κυριακή, το φεστιβάλ ξεκίνησε με χορευτική παράσταση των μαθητών/μαθητριών της σχολής χορού Έλενα Κλαρκ. Τα ρομπότ μονομάχησαν στο SUMO, έτρεξαν στη νέα πίστα ράλλυ 15 μέτρων, και δοκίμασαν το νέο αθλητικό αγώνισμα της σφαιροβολίας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης το Girls Fire Fighting (Κατάσβεση Πυρκαγιών), που απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στους τομείς STEAM.

Η θετική έκπληξη του κοινού ήταν ο εντυπωσιακός Transformer της Τράπεζας Κύπρου, που αλληλεπίδρασε με το ρομπότ-σκύλο Laika του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Πάφου. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν επίσης με το έξυπνο ρομπότ Αϊνστάιν, το πρώτο συνομιλητικό ρομπότ που δημιούργησαν μαθητές του Pascal English School.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε επίσης το Robotex Cyprus Kypruino, η μοναδική πλακέτα Arduino Uno περιορισμένης έκδοσης και κυπριακής κατασκευής που παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Robo.com.cy. Στο χώρο λειτούργησαν επίσης διαδραστικά περίπτερα με νέες τεχνολογίες από το Makerspace του Οργανισμού Νεολαίας και με ρομποτικό χέρι που ζωγράφιζε από τις ομάδες της Novatex και του ΜΚΟ ECECT, καθώς και με εκπαιδευτικά προϊόντα Lego Education της O3-Out of the Ordinary. Στο περίπτερο του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα Drones Steam της Emphasys και InvesTech της Cyric.

Τέλος, νεανική νότα στην εκδήλωση έδωσαν οι παρουσιαστές Σάββας Κωνσταντίνου και Άντρια Ζαντή.

Το Robotex MRC Cyprus 2024 διοργανώνεται από το Cyprus Computer Society με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας και το IET Cyprus. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το ΕΤΕΚ.

Διαμαντένιος χορηγός είναι το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Στηρίζεται από την XM ως tech partner και την Τράπεζα Κύπρου ως youth supporter. Χρυσός χορηγός είναι το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, αργυροί χορηγοί είναι η Hellas SAT και η Huawei, και χάλκινοι χορηγοί είναι οι εταιρίες Novatex Solutions Ltd, ZEBRA Consultants, NETinfo, Kardex, NetU, ICDL, ενώ δωροθέτης είναι η Robo.com.cy.

Σημειώνεται ότι για την αποτελεσματική διοργάνωση του φεστιβάλ εργάστηκαν αφιλοκερδώς πάνω από 100 εθελοντές και κριτές, μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής Robotex MRC Cyprus, αντίστοιχα. Επόμενος σταθμός της εν λόγω ομάδας είναι η Τελετή Βράβευσης των νικητών που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Οι νικήτριες ομάδες θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στις αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις MRC στην Κρήτη, τον Απρίλιο 2025 και Robotex, στην Εσθονία, το Δεκέμβριο 2024, όπου οι Κύπριοι μαθητές/μαθήτριες μας έχουν σαρώσει τα βραβεία τα προηγούμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μπορείτε να τα βρείτε στο www.robotex.org.cy και για πληροφορίες επικοινωνήστε με το Cyprus Computer Society στο 22460680. Η διοργάνωση μεταδιδόταν ζωντανά από το Youtube κανάλι του Robotex Cyprus, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα καθώς και τις ενημερώσεις στα κοινωνικά δίκτυα με το #RobotexCy24

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Σάββατο 29/6

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Κυριακή 30/6 

 

Ακολουθήστε μας #RobotexCy

Εμπλεκόμενοι φορείς

  • Διοργανωτής: Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS)
  • Συνδιοργανωτές: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, IET Cyprus Local Network
  • Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη
  • Με την έγκριση : Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ)
  • Diamond Sponsor: Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
  • Technology Partner: XM
  • Youth Supporter: Bank of Cyprus
  • Χρυσός  χορηγός: Neapolis University Pafos
  • Αργυροί Χορηγοί: Hellas Sat & Huawei
  • Χάλκινοι Χορηγοί: Novatex Solutions Ltd, ZEBRA Consultants, NETinfo, Kardex, NetU, ICDL
  • Δωροθέτης: Robo.com.cy
  • Πανεπιστήμια: ΤΕΠΑΚ, University of Nicosia, European University Cyprus, Frederick University Cyprus, The University of Central Lancashire – UCLan
  • Υποστηρικτές: Υπηρεσίες από Graphic Stories, MakAd, gra.des, C.K. Matrix exhibitions partners, Arnold's Digital Printers, Logicom Distribution & CISCO Meraki, Panis Pieri, UACG, O2- Out of the Ordinary, οι Σύνδεσμοι ACM, ΙΕΕΕ, Σύνδεσμος Καθηγητών Πληροφορικής, Σύνδεσμος Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, CITEA και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου