Η επιστροφή του Robotex Cyprus

Tην Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 4ος Παγκύπριος διαγωνισμός ρομποτικής Robotex που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society-CCS).  Το Robotex Cyprus 2021 τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και φιλοξενήθηκε στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στη Λακατάμια.

Αρχικά, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου  υλοποιήθηκαν οι δημοφιλείς προκλήσεις Line Following & SUMO. Οι νεαροί “ρομποτιστές” με τις ομάδες και τους προπονητές τους δημιούργησαν και προγραμμάτισαν ρομπότ εκ των προτέρων για να συμμετέχουν στα πρωτοποριακά αγωνίσματα. Ακολούθως, την Κυριακή  24 Οκτωβρίου διοργανώθηκε η Έκθεση ρομποτικών κατασκευών Educational Robotics όπου μαθητές δημοτικού παρουσίασαν τις πρωτότυπες δημιουργίες τους με θέμα Πράσινες Έξυπνες Πόλεις.

Οι νικήτριες ομάδες που είναι αναρτημένες στο τμήμα «Αποτελέσματα» της ιστοσελίδας www.robotex.org.cy,  έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο επόμενο Robotex International το οποίο θα γίνει στις 5-7 Νοεμβρίου 2021 στην Εσθονία. Υπενθυμίζουμε ότι από την προηγούμενη παγκόσμια διοργάνωση που έγινε το Δεκέμβριο του 2019, οι νικητές επέστρεψαν στην Κύπρο με παγκόσμιες πρωτιές! 

Το διαγωνισμό παρακολούθησαν από τις κερκίδες οι οικογένειες των συμμετεχόντων, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και μέτρα κατά της πανδημίας. Στο καλωσόρισμα του  ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του CCS κος Κώστας Αγρότης  ανέφερε:«Ο φετινός διαγωνισμός έγινε πραγματικότητα παρά τα προβλήματα του κορωνοϊού χάρη στην προσπάθεια της διοργανώτριας ομάδας, των εθελοντών και των υποστηρικτών μας. Εύχομαι να παρέλθει η πανδημία και του χρόνου να είναι μια γιορτή της τεχνολογίας  με παρουσία γονιών, φίλων και συνεργάτων». Η διευθύντρια του Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου κα Ιουλία Σχίζα ανάφερε: «Είναι με περηφάνια που έχουμε το Robotex Cyprus στο σχολείο μας. Εύχομαι σε όλους καλές επιτυχίες. Ο στόχος δεν είναι η νίκη αλλά η συμμετοχή σε τέτοιους διαγωνισμούς. Ευχαριστούμε το Cyprus Computer Society για την προσφορά του».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στον εθνικό διαγωνισμό Robotex συμμετείχαν και δύο ομάδες από την Πολωνία που επέλεξαν την Κύπρο για να «προπονηθούν» για τον Παγκόσμιο διαγωνισμό και φεύγοντας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη διοργάνωση.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, χωρίς  μαζικές εκδηλώσεις και ομαδικές δραστηριότητες το Robotex Cyprus 2021 αποτέλεσε μια ξεχωριστή ρομποτική εμπειρία, προς όφελος των νεαρών διαγωνιζομένων, χάρη στην πολύτιμη στήριξη εθελοντών και εμπλεκόμενων φορέων.

Ο  4ος Παγκύπριος διαγωνισμός ρομποτικής Robotex υλοποιήθηκε με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Ινστιτούτο Μηχανικής και Τεχνολογίας (IET -Παράρτημα Κύπρου), σε συνεργασία με την Cyta που είναι στρατηγικός συνεργάτης του CCS και την εταιρία XM που είναι technology partner. Στη διοργάνωση συμμετείχε επίσης  η Τράπεζα Κύπρου ως Youth Supporter,  η ΕΚΟ ως πλατινένιος χορηγός, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το ΙΔΕΚ ως χρυσοί χορηγοί και στηρίχθηκε από δεκάδες επιχειρήσεις και όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.  

Σημειώνεται ότι ο επόμενος διαγωνισμός Roboex Cyprus, αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκυρίακο του Ιουνίου όπως γινόταν και προ-πανδημίας. Για ενημερώσεις ακολουθείστε τη σελίδα www.robotex.org.cy και τα κοινωνικά δίκτυα:

 

Διοργανωτής: Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS)

Συνδιοργανωτές: Πανεπιστήμιο Κύπρου,  Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου & IET Cyprus Local Network σημειώνεται ότι μέλη του Δ.Σ. του ΙΕΤ αποτελούν και τον πυρήνα της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής Robotex.

Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Νίκος Αναστασιάδης)

Φιλοξενία: Σχολική Εφορεία Λακατάμειας & Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου

Με την έγκριση : Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας & Digital Champion Cyprus που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής

 

Στρατηγικός Συνεργάτης: Cyta

Technology Partner: XM

Youth Supporter: Bank of Cyprus

 

Πλατινένιος χορηγός: EKO Cyprus

Χρυσοί  χορηγοί: Neapolis University Pafos & ΙΔΕΚ

Αργυροί Χορηγοί: Engino & CYENS Centre of Excellence

Χάλκινοι Χορηγοί: ECDL Cyprus, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου ΕΤΕΚ Novatex Solutions Ltd, ZEBRA Consultants & Supernova

Πανεπιστήμια: ΤΕΠΑΚ, University of Nicosia, European University Cyprus, Frederick University Cyprus, The University of Central Lancashire - UCLan

Υποστηρικτές: Logicom Distribution @gra.des C.K. Matrix exhibitions partners ltd Arnold's Digital Printers ltd οι Σύνδεσμοι ACM, ΙΕΕΕ, Σύνδεσμος Καθηγητών Πληροφορικής και Σύνδεσμος Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας,

Χορηγοί Επικοινωνίας: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, Alpha Κύπρου, Reporter, StudentLife.com.cy & Ιnfokids.cy