Υπερηφάνεια για τις παγκόσμιες διακρίσεις της Κύπρου στη ρομποτική!

Το Cyprus Computer Society (CCS) μεταφέρει εξαιρετικά νέα για το μέλλον της ρομποτικής στην Κύπρο! Oλοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 ένα τριήμερο γεμάτο με παγκόσμιες διακρίσεις από  τις ρομποτικές ομάδες που εκπροσώπησαν την Κύπρο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex, που πραγματοποιήθηκε στο Ταλλίνν της Εσθονίας .

Με περηφάνεια παρακολουθήσαμε στα κοινωνικά δίκτυα τους νεαρούς ρομποτιστές και και νεαρές ρομποτίστριες να ανεβάζουν αμέτρητες φορές τη σημαία της χώρας μας στην εξέδρα του Robotex International 2021.

Συγκεκριμένα, ομάδες μαθητών με προπονητή τον κο. Γιάννη Λαούρη από το φροντιστήριο Y. Laouris Informatique στην Πάφο κατέλαβαν τις πρώτες τρεις θέσεις στην πρόκληση Lego Line Following (μέχρι 13 ετών), την πρώτη θέση στο Folkrace (μέχρι 16 ετών), τη 2η θέση στο Lego Sumo (μέχρι 13 ετών) και 2η και 3η θέση στο Lego Sumo (πάνω από 14 ετών) και κατατάχθηκαν στις  5 καλύτερες ομάδες στους διαγωνισμούς Maze, Lego Line Following (πάνω από 14 ετών) και Enhanced Line Following.

Διακρίσεις

Μαθητές

1η θέση Line Following (μέχρι 13 ετών), 2η θέση Lego SUMO (μέχρι 14 ετών), 4η θέση Lego Line Following (πάνω από 14 ετών)

Γιώργος Ελευθερίου

Πολύκαρπος Χριστοδούλου

Αντρέας Σωτήρης Κοντός

1η θέση Folkrace (μέχρι  16 ετών),  2η θέση Lego Sumo (μέχρι  13 ετών), 3η θέση Lego Sumo (πάνω από 14 ετών)

Χριστόδουλος Γεννάρης

Γιώργος Χρυσοστόμου

Γιάννης Σωτήρης Λουκά

Λουκάς Λούκα

Νικόλας Μίτας

2η θέση Line Following (μέχρι  13 ετών), 4η θέση Maze, 5η θέση Enhanced Line Following

Γιώργος Λαούρης

Αλέξανδρος Καραπιπέρης

Χρίστος Αλεξάνδρου

3η θέση Line Following (μέχρι  13 ετών)

Ιωάννης Γιαννακού

Αντρέας Φακοντής

Αλέξανδρος Χαραλάμπους

Γιώργος Φακοντή

Μαριλένα Παπανικολάου

Εξαιρετική ήταν και η παρουσία του κου Γιάννου Ελευθερίου που εκπροσωπόντας το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, προκρίθηκε στους κορυφαίους 5 της πρόκλησης Line Following στην κατηγορία των ενηλίκων με το ρομπότ LFRobots by RoboticsLab  και το ρομπότ Neapolis ISL Robotics Lab.

Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης  πραγματοποιήθηκε παράλληλα το Robotex International Conference το οποίο μεταδιδόταν παγκόσμια μέσω Εσθονικής πλατφόρμας. Ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Robotex Cyprus και Γ.Γραμματέας του ΔΣ του Cyprus Computer Society συμμετείχε (εξ’ αποστάσεως) στην συζήτηση με τίτλο Ρομποτική στα Πανεπιστήμια όπου παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, μοιράστηκε τις εμπειρίες του και έδωσε τις εισηγήσεις του για το μέλλον τόσο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. 

O Δρ Μασούρας δηλώνει ιδιαίτερα συγκινημένος για τις φετινές διακρίσεις γιατί μέσα στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, για την εκπαίδευση,  πλήγηκαν ομαδικές μαθητικές δραστηριότητες όπως η ρομποτική. Οι πρωτειές μας στην Εσθονία, αποδεικνύουν ότι η φλόγα υπάρχει ακόμα ανάμεσα στους νέους και το μέλλον του τομέα στη χώρα μας προβλέπεται ακόμα λαμπρότερο. Σημειώνει επίσης ότι ο τομέας της ρομποτικής πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων, να εισαχθεί σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ως αυτόνομο αλλά και διαθεματικό αντικείμενο. Στα πλαίσια δε της στρατηγικής της κυβέρνησης για προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας για να καταστεί η Κύπρος διεθνής κόμβος τεχνολογίας θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και προς την κατεύθυνση των διεθνών εταιρειών ρομποτικής για προσέλκυση εταιρειών του κλάδου αυτού στο νησί, κατέληξε ο Δρ. Μασούρας. 

Όπως επίσης ανέφερε και σε πρόσφατο tweet του ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κος Κυριάκος Κόκκινος   «Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι η βάση για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, κλειδί για προσωπική & επαγγελματική εξέλιξη & βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.»

Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι που συμμετείχαν είναι νικητές του αντίστοιχου Παγκύπριου διαγωνισμού Robotex που πραγματοποιήθηκε στις 16, 17 & 24 Οκτωβρίου 2021, στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λακατάμια. Το Robotex Cyprus 2021 τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ψηφιακό Πρωταθλητή, που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο εθνικός διαγωνισμός δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν το CCS δεν είχε την πολύτιμη στήριξη συνεργατών, εθελοντών και οργανισμών όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Ινστιτούτο Μηχανικής και Τεχνολογίας (IET -Παράρτημα Κύπρου) που είναι συνδιοργανωτές, τη Cyta που είναι στρατηγικός συνεργάτης και την XM που είναι technology partner. Στο Robotex Cyprus 21 συμμετείχε επίσης  η Τράπεζα Κύπρου ως Youth Supporter,  η ΕΚΟ ως πλατινένιος χορηγός, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το ΙΔΕΚ ως χρυσοί χορηγοί και στηρίχθηκε από δεκάδες επιχειρήσεις και όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.  

Σημειώνεται ότι ο επόμενος εθνικός διαγωνισμός Robotex θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για ενημερώσεις ακολουθείστε τη σελίδα www.robotex.org.cy και τα κοινωνικά δίκτυα.

Διοργανωτής: Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS)

Συνδιοργανωτές: Πανεπιστήμιο Κύπρου,  Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου & IET Cyprus Local Network σημειώνεται ότι μέλη του Δ.Σ. του ΙΕΤ αποτελούν και τον πυρήνα της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής Robotex.

Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Νίκος Αναστασιάδης)

Φιλοξενία: Σχολική Εφορεία Λακατάμειας & Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου

Με την έγκριση : Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας & Digital Champion Cyprus που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής

 

Στρατηγικός Συνεργάτης: Cyta

Technology Partner: XM

Youth Supporter: Bank of Cyprus

 

Πλατινένιος χορηγός: EKO Cyprus

Χρυσοί  χορηγοί: Neapolis University Pafos & ΙΔΕΚ

Αργυροί Χορηγοί: Engino & CYENS Centre of Excellence

Χάλκινοι Χορηγοί: ECDL Cyprus, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου ΕΤΕΚ Novatex Solutions Ltd, ZEBRA Consultants & Supernova

Πανεπιστήμια: ΤΕΠΑΚ, University of Nicosia, European University Cyprus, Frederick University Cyprus, The University of Central Lancashire - UCLan

Υποστηρικτές: Logicom Distribution @gra.des C.K. Matrix exhibitions partners ltd Arnold's Digital Printers ltd οι Σύνδεσμοι ACM, ΙΕΕΕ, Σύνδεσμος Καθηγητών Πληροφορικής και Σύνδεσμος Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας,

Χορηγοί Επικοινωνίας: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, Alpha Κύπρου, Reporter, StudentLife.com.cy & Ιnfokids.cy