Σαρώσαμε τα βραβεία στην Εσθονία!

Με σωρεία διακρίσεων επέστρεψαν τα 250 μέλη της Κυπριακής αποστολής στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ρομποτικής Robotex που πραγματοποιήθηκε στις 29/11-30/11-1/12 στην Εσθονία.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης, εκπαιδευτές και συμμετέχοντες που ταξίδευσαν στο Ταλίν με τις οικογένειες  τους, δεν προλάβαιναν  να χειροκροτούν τους νικητές που ανέβαιναν στο βάθρο της απονομής με τις Κυπριακές σημαίες.

Συνολικά, οκτώ κυπριακές ομάδες παρέλαβαν βραβεία για τις πρώτες τρείς θέσεις, ενώ άλλες τόσες μπήκαν στο τοπ 10 των προκλήσεων κατακτώντας 4η- 7η θέση σε ρομποτικά αγωνίσματα.  

Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση παγκοσμίως στο Lego Line Following στην κατηγορία μέχρι 13 χρόνων κατέκτησε η ομαδα Laouris 8 από το Ιδιωτικό Φροντιστήριο Y.Laouris Informatique από την Πάφο, με προπονητή τον Γιάννη Λαούρη και συμμετέχοντες τους Αλεξανδρο Σοφοκλέους,  Λουκια Σιελουβαρη, και Πολύκαρπο Χριστοδούλου.

Οι πιο κάτω κυπριακές ομάδες κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο διαγωνισμό:

ΟΜΑΔΑ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

AISC Sansinator

AISC (American International School Cyprus), ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Αλέξης Κουδουνάρης (προπονητής), Αυγουστίνος Τσαούσης (συνοδός)

Θεόδωρος Κληρίδης

Petr Zhukov

Lego SUMO στην κατηγορία άνω των 14 χρόνων

EANTAS

Γυμνάσιο /Λύκειο Ολυμπιον και EDUC8, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Μάριος Μιχαήλ

Αντρη Χριστοφή

Μάριος Μιχαήλ

Νεκτάριος Ευσταθίου Σταυρη Παναγιώτου

Maze Solving

Laouris 13

Ιδιωτικό Φροντιστήριο Y.Laouris Informatique, ΠΑΦΟΣ

Γιάννης Λαούρης

Αντώνης Νικολάου

Γιώργος Ελευθερίου

Νικόλας Μίτας

Lego Line Following στην κατηγορία μέχρι 13 χρόνων

Laouris 15

Ιδιωτικό Φροντιστήριο Y.Laouris Informatique, ΠΑΦΟΣ

Γιάννης Λαούρης

Αναστασία Φιλιππίδου

Ιουλία Χατζηβασίλη

LEGO SUMO στην κατηγορία μέχρι 13 χρονών

Robotics Lab

 

Robotics Lab, ΛΑΡΝΑΚΑ

Γιάννος Ελευθερίου

Γιάννος Ελευθερίου

Λούση Παναγίδου

Line Following (Arduino) πάνω των 14 χρονών

Την τρίτη θέση στο Robotex International κατέκτησαν οι εξής δύο Κυπριακές ομάδες:

dprobots16

Dprobots, ΠΑΦΟΣ

Πέτρος Ευτυχίου & Δανιήλ Χρίστου

Αριστοτέλη Λουκαιδη

Κωνσταντίνο Διονυσίου

Πολύκαρπος Λεωνίδου

Line Following Enhanced

Robotics Lab

Robotics Lab, ΛΑΡΝΑΚΑ

Γιάννος Ελευθερίου

Γιάννος Ελευθερίου

Λούση Παναγίδου

MINI SUMO (Arduino)

Επίσης, στον Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής διακρίθηκαν και οι ακόλουθες ομάδες:

ΘΕΣΗ

ΟΜΑΔΑ

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Laouris 5 (Y.Laouris Informatique)

LEGO Line Following ( μέχρι 13)

Laouris 9 (Y.Laouris Informatique)

LEGO Line Following (14+)

Robotics Lab

Makeblock Line Following

4η & 5η

Robotics Lab

Line Following (Arduino)

Dprobots

LEGO SUMO (14+)

Laouris 4 (Y.Laouris Informatique)

LEGO Line Following (14+)

Laouris 5 (Y.Laouris Informatique)

Maze

Laouris 15 (Y.Laouris Informatique)

LEGO Line Following (μέχρι 13)

6η & 7η

Enorasis (Neapolis University)

Line Following (Arduino)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην εντυπωσιακή έκθεση Insplay Roboleague της παγκόσμιας διοργάνωσης παρουσίασαν με επιτυχία τις ρομποτικές τους κατασκευές οκτώ ομάδες μαθητών δημοτικού από όλη την Κύπρο. Οι ομάδες από τους οργανισμούς: 

  • Α Δημοτικό Λεμεσού
  • Απόπλους , Αμμόχωστος
  • Eurolab Αθηαινου
  • Ιδ. Φροντιστήριο Σαλωμη Ευριπίδου, Πάφος
  • Ιδ. Φροντιστήριο Robotics Lab, Λάρνακα
  • Steamers(ONEK),Λευκωσία

είχαν κερδίσει τις πρώτες θέσεις στον Παγκύπριο διαγωνισμό στο Educational Robotics (LEGO WEDO & Engino Mini).

Τέλος, στις προκλήσεις Line Following, Folkrace και Mini Sumo συμμετείχαν ομάδες από τους οργανισμούς Private Institutre Comwiz στην Αμμόχωστο, Ιδιωτικό Φροντιστήριο Byte Pliroforiki στην Πάφο και Γυμνάσιο Αρχαγγέλου στη Λευκωσία.

Στην Εσθονία ταξίδεψαν μέλη της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής του Robotex Cyprus και του Cyprus Computer Society που παρακολουθούσαν με περηφάνια τις απονομές. Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί Κύπριοι νέοι διακρίνονται σε διεθνή διαγωνισμό που αφορά θέματα τεχνολογίας γεγονός που παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας στη χώρα μας.

Σχολιάζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις των Κύπριων νέων και αφού εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους νικητές και τους προπονητές τους, ο Γραμματέας του Δ.Σ του Cyprus Computer Society και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Robotex Cyprus Δρ. Πανίκος Μασούρας έκανε την εξής διαπίστωση «Επειδή χθες ανακοινώθηκαν αποτελέσματα των διεθνών εξετάσεων PISA όπου, φαίνεται ότι οι μαθητές δεν είχαν καλές επιδόσεις ας γιορτάσουμε και ας αναδείξουμε όλοι τις επιτυχίες των μαθητών στο διεθνή διαγωνισμό ROBOTEX INTERNATIONAL και να περάσουμε το μήνυμα ότι με συντονισμένες προσπάθειες, προγραμματισμό, συνέργειες ιδιωτικών – κυβερνητικών και ανεξάρτητων επαγγελματικών φορέων τα εκπαιδευτικά μας πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και να αναδείξουν τη χώρα μας σε ψηλά επίπεδα σε όλους τους τομείς.»

Ανέδειξε επίσης την μεγάλη συμμετοχή και τις επιτυχίες από ομάδες που αποτελούντο μόνο από κορίτσια και σημείωσε ότι καταρρίπτεται σιγά σιγά ο μύθος που θέλει τα κορίτσια να μην ασχολούνται με θέματα τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχουν καλύψει με ιδίους πόρους και ιδιωτικές χορηγίες το κόστος του ταξιδιού και καλούμε, με την ευκαιρία αυτή, τόσο τις ιδιωτικές εταιρείες όσο και το κράτος να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες.

To Cyprus Computer Society που είναι διοργανωτής του Robotex Cyprus ευχαριστεί προς τούτο τους φορείς και χορηγούς για τη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση μας τον Ιούνιο 2019. Συγκεκριμένα, στον 3ο Παγκύπριο Διαγωνισμό ρομποτικής Robotex συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές ο Οργανισμός Νεολαίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως στρατηγικός συνεργάτης η Cyta, ως Youth Supporter η Τράπεζα Κύπρου και ως Educational Innovation Leader το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.Χρυσοί χορηγοί: Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και  RISE, αργυροί χορηγοί: IET (Institution of Engineering and Technology - Cyprus Network), Engino και Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου (ΕΚΟ) και χάλκινοι χορηγοί: ΕΤΕΚ, Supernova, Novatex και Ζebra Consulting.Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τον Ψηφιακό πρωταθλητή ενώ υποτροφίες προσέφεραν όλα τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.Τέλος, η υλοποίηση της επιτυχημένης διοργάνωσης γίνεται με την πολύτιμη συνεισφορά πέραν των 100 εθελοντών που συμμετέχουν στην κριτική και οργανωτική επιτροπή του Robotex Cyprus.