Κατάσβεση Πυρκαγιών: Μιά Πρόκληση Αποκλειστικά για Κορίτσια!

Παρά τις προσπάθειες για την προώθηση της πολυμορφίας στο χώρο των θετικών επιστημών, το χάσμα μεταξύ των φύλων στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και ιδίως στις θέσεις εργασίας στους τομείς των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών) παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στην Ευρώπη. Μόνο 1 στους 3 αποφοίτους STEM είναι γυναίκα και οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 17% των ειδικών στις ΤΠΕ, κερδίζοντας σχεδόν 20% λιγότερα από τους άνδρες. Στη βιομηχανία αυτή τη στιγμή μόνο το 22% των ρόλων στον τομέα της τεχνολογίας καταλαμβάνεται από γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στη βιομηχανία. Οι γυναίκες σε ρόλους τεχνολογίας υποεκπροσωπούνται σε βασικούς τομείς, ιδίως στους ρόλους DevOps, Cloud, Cybersecurity και άλλους. Αυτοί οι ρόλοι έχουν και αναμένεται να έχουν μεγάλη ζήτηση και αντίκτυπο και στο μέλλον. Το χάσμα μεταξύ των φύλων σε ρόλους τεχνολογίας είναι επίσης χαμηλότερο από εκείνο των εταιρειών τεχνολογίας συνολικά, γεγονός που είναι πιθανό να επιδεινωθεί στο μέλλον. Η αντιμετώπιση αυτού του χάσματος είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός πιο ποικιλόμορφου και χωρίς αποκλεισμούς εργατικού δυναμικού στον τομέα της τεχνολογίας με την ένταξη πολύ περισσότερων γυναικών στους τομείς STEM και ΤΠΕ.

Αναγνωρίζοντας αυτό το πανευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα, ο ρόλος οργανισμών όπως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής είναι να συμβάλλουν με καινοτόμες προσεγγίσεις στη γεφύρωση του υπάρχοντος χάσματος και να παρέχουν στα κορίτσια από τις μικρές τους ηλικίες ευκαιρίες να εξερευνήσουν τον συναρπαστικό και με μεγάλη απήχηση στην απασχόληση τομέα των STEM και ΤΠΕ. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ο διαγωνισμός Firefighting Challenge που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Robotex Cyprus και είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για κορίτσια. Η ιδέα πίσω από την πρόκληση είναι ότι υπάρχει ένας χώρος όπου έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές (αντιπροσωπεύονται με αναμμένα κεριά διαφόρων μεγεθών που υποδηλώνουν πυρκαγιές διαφόρων εκτάσεων) και ομάδες κοριτσιών συνεργάζονται για να σχεδιάσουν, συναρμολογήσουν και να προγαμματίσουν ένα ρομπότ το οποίο να κατασβέσει τις πυρκαγιές. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα κατασβήσεις τις περισσότερες πυρκαγιές.

Μάθετε περισσότερα για το διαγωνισμό Robotex MRC 2024 εδώ και δείτε τους κανονισμούς για το Girls Firefighting και άλλες προκλήσεις.

 

Πηγές: Eurostat European Commission. (2020). Women in Digital: The Time is Now! Retrieved from European Institute for Gender Equality (EIGE) - Women in the ICT sector European Commission: Women in Digital Scoreboard 2021

Femme Forward EU Project: https://femmeforward.eu/wp-content/uploads/2024/03/D2.1_9-piloting-scenarios.pdf