2ήμερη εορταστική διοργάνωση Robotex Cyprus 22

H Εξοχότατη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου παρευρέθηκε στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και κήρυξε την έναρξη του 5ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Ρομποτικής Robotex.

Το Robotex Cyprus 22 διοργανώθηκε από το Cyprus Computer Society (CCS) στις 25 και 26 Ιουνίου 2022 και γιόρτασε τα «5α γενέθλια του» ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο. Στο φετεινό διαγωνισμό συμμετείχαν 625 ρομποτίστριες και ρομποτιστές, μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και ενήλικες από όλη την Κύπρο και διαγωνίστηκαν σε 20 διαφορετικές προκλήσεις.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του κου Προέδρου του CCS κ. Κώστα Αγρότη, εκ μέρους των οργανωτών, την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών. Συγκεκριμένα,  η κα Μαρία Μιλτιάδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας, ο Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου εκ μέρους του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής Έρευνας στο CYENS και ο κος Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος του  IET Cyprus.

Η Πρόεδρος της Βουλής ενθουσιάστηκε με τις παρουσιάσεις και το καινοτόμο περιεχόμενο των κατασκευών που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες και εξέφρασε το θαυμασμό της για το επίπεδο των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους. Παρέμεινε δε στο χώρο και έλαβε ενεργό μέρος στην όλη διαδικασία ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αναδείξουν τα έργα τους.

Στη 2ήμερη εκδήλωση παρευρέθηκαν γονείς, συγγενείς και φίλοι των διαγωνιζομένων και λάτρεις της τεχνολογίας και της ρομποτικής που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ρομποτικές μαχες και να επισκεφτούν τις εκθέσεις ρομποτικών κατασκευών.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 25/6 η σειρά  LINE FOLLOWING εμπλουτίστηκε από πίστες με διάφορα εμπόδια τα οποία πρέπει τα ρομπότ να αποφύγουν, στο διαγωνισμό ΜΑΖΕ τα ρομπότ προσπάθησαν να βρουν την έξοδο του λαβύρινθου, όπως ο μυθικός Θησέας και στο ράλλυ FOLKRACE πολλά ρομπότ αγωνίστηκαν ταυτόχρονα σε ειδική πίστα. Την Κυριακή 26/6, στη μονομαχία SUMO που βασίζεται στη γνωστή ιαπωνέζικη πάλη, τα ρομπότ προσπάθησαν να εκτοπίσουν το ένα το άλλο από την πίστα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης το διαγωνισμό COLOUR PICKING και το νέο GIRLS FIRE-FIGHTING (καταπολέμηση πυρκαγιών) στο οποίο συμμετείχαν μόνο κορίτσια, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στους τομείς STEAM. Και τις δύο ημέρες της διοργάνωσης Robotex, με τη βοήθεια του παρουσιαστή κου Κυριάκου Παστίδη, μαθητές δημοτικού παρουσίασαν έργα εκπαιδευτικής ρομποτικής με το επίκαιρο περιβαλλοντικό θέμα της διαχείρισης αποβλήτων.

Πέραν από το διαγωνιστικό μέρος, το φεστιβάλ ρομποτικής περιλάμβανε διαδραστικά περίπτερα, «γλυκειές» εκπλήξεις, και εορταστικό πρόγραμμα των 5χρονων γενεθλίων με μουσικο-χορευτικές παρεμβάσεις! Πολλούς επισκέπτες προσέλκυσε το περίπτερο της Robo.com.cy με το ρομποτικό χέρι, όπου τυπώνονταν μπρελόκ ως ενθύμιο από του Robotex Cyprus 22. Οι εκπρόσωποι του Makerspace Larnaca του ΟΝΕΚ παρουσίασαν δημιουργικές κατασκευές και του Neapolis Pafos προσέφεραν δώρα στους επισκέπτες. Στο περίπτερο της Engino πραγματοποιήθηκε η ζωντανή κλήρωση μεταξύ όλων των παρευρισκομένων για 9 ρομποτικά και εκπαιδευτικά προιόντα της εταιρίας. Το κοινό ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με τα κεράσματα που προσέφερε η IET Cyprus σε συνεργασία με το ζαχαροπλαστείο Christel’s Designs. Ο ντράμερ Γιάγκος Παύλου από το Μουσικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου έντυσε μουσικά την έναρξη της διοργάνωσης και οι μαθήτριες και μαθητές της Σχολής Χορού Elena Clark έδωσαν μια όμορφη παράσταση σε χορογραφία της κας Σταυρίνας Κούσπαρου.

Τέλος, οι εθελοντές με τις κόκκινες φανέλες και οι κριτές με τις μαύρες έσβησαν τα  5 κεράκια της τούρτας Robotex Cyprus.  Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Robotex Cyprus, Δρ Πανίκος Μασούρας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους εθελοντές και τους οργανισμούς που στηρίζουν τη διοργάνωση αυτά τα 5 χρόνια και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κος Γιώργος Γεωργίου δήλωσε περήφανος για τη συνεισφορά του Robotex στη ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο.

Επόμενη στάση του Robotex Cyprus είναι η τελετή βράβευσης των νικητών που θα γίνει το Σεπτέμβριο καθώς και το ταξίδι στην αντίστοιχη παγκόσμια διοργάνωση στην Εσθονία που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Νοεμβρίου.  Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος στο παρελθόν είχε σαρώσει τα παγκόσμια βραβεία και ευχόμαστε ακόμα περισσότερες διακρίσεις και εμπειρίες στο μέλλον.

Παρακαλώ δείτε τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα https://robotex.org.cy/ και επικοινωνήστε με το Cyprus Computer Society στο 22460680 για περισσότερες πληροφορίες.

 

Σχετικά με τη διόργανωση Robotex Cyprus

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός ρομποτικής Robotex διοργανώνεται ετησίως από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) στη βάση του αντίστοιχου Παγκόσμιου διαγωνισμού.

Με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας και τo IET Cyprus το Robotex Cyprus 22 γιορτάζει τα «5α γενέθλια του» ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Ψηφιακό Πρωταθλητή, που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Ο διαγωνισμός Robotex Cyprus 22 υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Cyta ως στρατηγικό συνεργάτη του CCS,  την εταιρία XM ως technology partner και την Τράπεζα Κύπρου ως Youth Supporter. Στη διοργάνωση συμμετείχαν η ΕΚΟ και η Exness ως πλατινένιοι χορηγοί και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος ως χρυσός χορηγός. Αργυροί χορηγοί είναι η Engino και το CYENS και χάλκινοι οι εταιρίες ECDL, Novatex, Zebra Consultants, Supernova και NETinfo. Δωροθέτης για τους νικητές είναι η Robo.com.cy, ενώ υποτροφίες για μαθητές λυκείου προσφέρουν όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

 

Ακολουθήστε μας #RobotexCy

 

Εμπλεκόμενοι φορείς

  • Διοργανωτής: Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS)
  • Συνδιοργανωτές: Πανεπιστήμιο Κύπρου,  Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου & IET Cyprus Local Network σημειώνεται ότι μέλη του Δ.Σ. του ΙΕΤ αποτελούν και τον πυρήνα της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής Robotex.
  • Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Νίκος Αναστασιάδης)
  • Με την έγκριση :
    • Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
    • Digital Champion Cyprus που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής
    • Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ)
  • Στρατηγικός Συνεργάτης: Cyta
  • Technology Partner: XM
  • Youth Supporter: Bank of Cyprus
  • Πλατινένιοι χορηγοί: EKO Cyprus & Exness
  • Χρυσός  χορηγός: Neapolis University Pafos
  • Αργυροί Χορηγοί: Engino & CYENS Centre of Excellence
  • Χάλκινοι Χορηγοί: ECDL, Novatex Solutions Ltd, ZEBRA Consultants, Supernova & NETinfo
  • Πανεπιστήμια: ΤΕΠΑΚ, University of Nicosia, European University Cyprus, Frederick University Cyprus, The University of Central Lancashire – UCLan
  • Δωροθέτης: Robo.com.cy
  • Υποστηρικτές:
    • Τεχνικός εξοπλισμός από Logicom Distribution & CISCO Meraki
    • Social Media από Panis Pieri
    • Υπηρεσίες από gra.des, C.K. Matrix exhibitions partners ltd, Arnold's Digital Printers ltd
    • οι Σύνδεσμοι ACM, ΙΕΕΕ, Σύνδεσμος Καθηγητών Πληροφορικής και Σύνδεσμος Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας
  • Χορηγοί Επικοινωνίας: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, Alpha Κύπρου, Reporter, StudentLife.com.cy & Ιnfokids.cy